Nemški inženirji poudarjajo pomen ohranitve proizvodnje doma
Prispeval Administrator    Petek, 12 Februar 2010 08:25    PDF natisni E-pošta
Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 

Ljubljana, 02. februarja (STA) - Združenje nemških inženirjev (VDI) se zavzema, da Nemčija ostane kraj proizvodne dejavnosti oziroma se pretirano ne usmeri v storitveni sektor, je na predavanju v Ljubljani dejal direktor VDI Willi Fuchs. Aktualna kriza je namreč po njegovih pojasnilih pokazala, da so gospodarstva, ki pretirano slonijo na storitvenem sektorju, bolj ranljiva.project_small_5

"Naš interes je, da Nemčija ostane kraj proizvodne dejavnosti," je Fuchs dejal na predavanju o delovanju že leta 1856 ustanovljenega VDI, ki sta ga v Ljubljani organizirali Slovenska inženirska zveza in Zveza strojnih inženirjev Slovenije.
Ob tem je dodal, da čeprav nemški gospodarski razvoj temelji na tehničnem področju, Nemčija beleži primanjkljaj inženirskega kadra.
Združenje, ki danes šteje 139.000 članov in ima močno razvejano dejavnost, se tudi zato z različnimi projekti in v sodelovanju s partnerji iz gospodarstva zavzema za razvoj tehnične oz. inženirske stroke in njeno večjo vlogo v javnosti.


To počne z izobraževanji, srečanji in forumi za člane oziroma stroko, svetovanjem političnim organom, analizami trga dela, izdelavo smernic in navodil, osveščanjem javnosti, pospeševanjem inovacij in drugimi dejavnostmi.


Tako so na primer uspešno zagnali projekt otroških tehničnih klubov, s katerim po eni strani ohranjajo med člani tiste inženirje, ki so sicer doslej izstopali zaradi družinskih obveznosti, po drugi strani pa mlade navdušujejo za ta poklic.


Udeležence predavanja sta sicer uvodoma nagovorila tudi ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs in rektor Univerze v Ljubljani Radovan Stanislav Pejovnik.


Ministrica je med drugim izpostavila, da je današnji dogodek pomemben tudi zato, ker je namenjen boljši organiziranosti t.i. tehnične inteligence, ki je ključnega pomena pri razvoju novih tehnologij in proizvodov, ti pa za bistveno višjo dodano vrednost in gospodarski razvoj.


Pejovnik je dodal, da ljubljanska univerza odločno podpira svoje tehnične fakultete ter vse inženirske programe, ki se izvajajo v okviru univerze. Ob tem je kot spodbuden podatek navedel to, da se je vpis na tehnične programe v zadnjih dveh letih povečal.

Zadnjič posodobljeno ( Ponedeljek, 05 April 2010 13:10 )
 

Za dodajanje komentarjev je potrebna registracija oziroma prijava v portal MINVO!

MVZT

Ministrstvo za visoko šolstvo znanost in tehnologijo opravlja naloge na področjih visokega šolstva, raziskovalne dejavnosti, tehnologije, meroslovja in pospeševanja informacijske družbe na področjih, ki ne sodijo v delovna področja drugih ministrstev, in usklajevanja dela na področju informacijske družbe. Najbolj navezujoča direktorata za naš portal sta direktorat za znanost ter direktorat za tehnologijo.

http://www.mvzt.gov.si/

ZSIS

Zveza strojnih inženirjev Slovenije (ZSIS, Zveza) je zveza društev s področja strojništva. Društva se v Zvezo vključujejo na osnovi skupnih interesov in zakona o društvih. Vizija Zveze je postati in obdržati prepoznavno vlogo stroke, prakse in znanosti na področju strojništva in vseh iz tega razvitih področij. Poslanstvo Zveze je promocija, razvoj, izobraževanje in izmenjava izkušenj med društvi in njihovimi člani.

http://www.zveza-zsis.si/

TIA

Javna agencija za tehnološki razvoj Republike Slovenije (TIA) nastopa v pravnem prometu v svojem imenu in za svoj račun v okviru zakonov in s sklepom o ustanovitvi določenih nalog. TIA opravlja strokovne, razvojne in izvršilne naloge na področju pospeševanja tehnološkega razvoja in inovativnosti v skladu s sprejetim nacionalnim raziskovalnim in razvojnim programom.

http://www.tia.si