EKO konferenca
Prispeval Administrator    Četrtek, 31 Marec 2011 16:52    PDF natisni E-pošta
Uporabniška ocena: / 1
SkromnoOdlično 

22.-23.4.2011,
EKO KONFERENCAimage_11_lLjubljana, kongresni center Hotela MONS

EKO Konferenca je namenjena tako predstavnikom državnih organov, občin, gospodarstva kot tudi predstavnikov civilne družbe in nevladnih organizacij.
Cilji:


    * spodbuditi diaog med različnimi javnostmi
    * predstavitev dobrih praks
    * predstavitev trendov ter zadnjih strokovnih spoznanj in ugotovitev
    * seznanitev z aktualno zakonodajo ter kaj nas čaka v prihodnje
      
Kotizacija: brezplačna

Zakaj eko konferenca?

Ob okoljskih vprašanjih se v Sloveniji med drugim srečujemo z dokaj nenavadnim položajem, ki nas obenem navdaja z izjemnim optimizmom, po drugi strani pa postavlja v na videz brezizhoden položaj. V spodobnih družbah so navadno tisti, ki pišejo zakone in so na oblasti, korak pred družbo, na čelu katere so, zato s predpisi in drugo regulativo, ki jo imajo na razpolago, skušajo vplivati na ravnanje državljank in državljanov, da se ti obnašajo vedno bolj okolju prijazno, da jih spodbujajo k nakupu in uporabi energetsko varčnih materialov…

Pri nas je, kot kaže, ravno obratno, saj zgleda, kot da prebivalci vedno bolj jezno prepričujejo tiste, ki nam določajo okvire bivanja in dela, da naj vendarle gledajo pri posameznih odločitvah bolj dolgoročno. Na eni strani imamo namreč glede na število prebivalcev precejšnje število uglednih strokovnjakinj in strokovnjakov, ki se poklicno in strokovno ukvarjajo z okoljevarstvenimi vprašanji, iščejo rešitve in dodajajo pomembne kamenčke v mozaik boljšega in prijaznejšega jutri za ves planet. Imamo tudi - glede na vse - nenavadno visoko osveščeno javnost, ki predvsem zaradi osebne izpostavljenosti in angažmaja že omenjenih strokovnjakinj in strokovnjakov ter civilne družbe, zelo dobro ve, kaj je pri gradnji, transportu, gospodinjstvih… okolju bolj prijazno in kaj manj.
Je pa še - že omenjena - druga plat medalje: tisti, ki pišejo pravila, so v svojem gledanju še vse prevečkrat zelo ozki in predvsem kratkoročni.  Morebiti so ciljno prepogosto omejeni zgolj na takojšnje učinke v proračunu, prenekateri odgovorni posamezniki pa so v svojem razmišljanju mnogokrat omejeni s štiriletnim mandatom.

Poleg tega smo med drugim tudi opazili, da imamo nekatere stvari na akademski ravni zelo dobro raziskane, proučene in urejene, pa ta »učena« besedila nekako ne najdejo poti do uporabnikov. Nadalje, da je veliko možnosti, ki bi nam omogočile, da bi se pri različnih možnostih odločali za sebi bolj ugodno, okolju pa bolj prijazno rešitev, naložbo, nakup… Pa ali za možnosti sploh ne vemo, novosti sploh ne poznamo.

Zato želimo z okoljsko konferenco opozoriti na dobre prakse, še več, da bi nosilci dobrih praks tudi povedali, kako so se jih lotili in kako izpeljali, opozoriti na aktualnosti tako v EU kot Sloveniji, pa kam in na koga naj se obrnejo in na kaj naj bodo pozorni tisti, ki se lotevajo prenove ali gradnje, tisti, ki kupujejo prevozno sredstvo, pa katere vse tehnologije so nam že na razpolago, pa zanje ne vemo ali pa se nam zdi, da je vse skupaj prezapleteno – skratka, kako premagati nevednost in razumeti stroko.

Konferenco smo razdelili v nekaj sklopov: evropska zelena knjiga o bioloških odpadkih ali/in projekti Slovenije v konkurenci za evropska sredstva, novosti v EU na tem področju, energetika, avtomobilizem, energetsko varčna gradnja in odpadki.

Več o konferenci si lahko preberete tukaj.

Zadnjič posodobljeno ( Četrtek, 31 Marec 2011 16:55 )
 

MVZT

Ministrstvo za visoko šolstvo znanost in tehnologijo opravlja naloge na področjih visokega šolstva, raziskovalne dejavnosti, tehnologije, meroslovja in pospeševanja informacijske družbe na področjih, ki ne sodijo v delovna področja drugih ministrstev, in usklajevanja dela na področju informacijske družbe. Najbolj navezujoča direktorata za naš portal sta direktorat za znanost ter direktorat za tehnologijo.

http://www.mvzt.gov.si/

ZSIS

Zveza strojnih inženirjev Slovenije (ZSIS, Zveza) je zveza društev s področja strojništva. Društva se v Zvezo vključujejo na osnovi skupnih interesov in zakona o društvih. Vizija Zveze je postati in obdržati prepoznavno vlogo stroke, prakse in znanosti na področju strojništva in vseh iz tega razvitih področij. Poslanstvo Zveze je promocija, razvoj, izobraževanje in izmenjava izkušenj med društvi in njihovimi člani.

http://www.zveza-zsis.si/

TIA

Javna agencija za tehnološki razvoj Republike Slovenije (TIA) nastopa v pravnem prometu v svojem imenu in za svoj račun v okviru zakonov in s sklepom o ustanovitvi določenih nalog. TIA opravlja strokovne, razvojne in izvršilne naloge na področju pospeševanja tehnološkega razvoja in inovativnosti v skladu s sprejetim nacionalnim raziskovalnim in razvojnim programom.

http://www.tia.si