Zadnje vabilo na konferenco "Odnosi vedosti: feminizmi, znanost, znanstvenice", 7. marec
Prispeval Administrator    Petek, 04 Marec 2011 14:31    PDF natisni E-pošta
Uporabniška ocena: / 1
SkromnoOdlično 

Komisija za ženske v znanosti vas vljudno vabi, da se udeležite konferenconference_1ce, na kateri bodo preizprašana nekatera dejstva, ki predstavljajo pogoje znanstvenega dela, in tudi sama dejstva, ki jih ta znanost proizvaja. Pri tem bo naše temeljno izhodišce raziskovanje ovir za enakovredno vkljucitev žensk v znanosti in predstavitev dognanj, ki so jih v vedo o naravi cloveškega spoznavanja prispevale ženske – in tudi posamezni moški raziskovalci, ki so za izhodišce svojega študija izbrali perspektivo spola in drugih virov družbene neenakosti. Naše razprave v okviru feministicnega, etnografskega in sociološkega raziskovanja pa bodo povezane še z aktualno raziskavo o delovnih pogojih slovenske znanosti na eni in s sodobnimi kvalitativnimi metodološkimi pristopi na drugi strani.

 

Uvodnemu, plenarnemu delu konference bo sledila razprava v dveh sekcijah. V prvi sekciji bosta izr. prof. dr. Maja Remškar in prof. dr. Lev Kreft vodila razpravo o hierarhicnih razmerjih, ki sooblikujejo pogoje znanstvenega dela, pri tem bosta še zlasti pozorna na spolno diskriminacijo. Drugi poudarek bo veljal tematizaciji kriterijev znanstvenega dela, torej vplivu politike na produkcijo znanja. Vodji sekcij predstavljata razlicne znanstvene vede, poleg tega sta vsak posebej vkljucena še v druge sfere javnega dela, nevladni sektor in dejavnosti za promocijo naravoslovnih ved. Oboje pomeni nove zorne kote razprave. Druga sekcija je namenjena razpravljanju o družbeni in kulturni vpetosti znanosti (tudi s historicne perspektive), s tem pa preizpraševanju nekaterih utemeljitvenih konceptov t. i. zahodne znanosti (univerzalnost, resnica, objektivnost). Vodja sekcije bo dr. Valerija Vendramin, višja znanstvena sodelavka, ki epistemološke študije povezuje s proucevanjem podajanja znanstvenih resnic v šolskem sistemu. Predpostavke o spolu so vkljucene vanje brez problematizacije – zato pa slednja nujno postane tudi problematizacija samega vladajocega nacina znanstvenega spoznavanja. Razpravo bo uvedla predstavitev feministicne epistemologije s historicne perspektive, problematizacija spoznavajocega subjekta – in še analiza sodobnih kvalitativnih metod, ki precijo meje dogmatskega in/ali idealiziranega spoznavanja družbene skupine in s tem preizprašujejo domet in funkcijo sodobne humanisticne in sociološke znanosti, ki hoce biti merljiva. Zakljucek konference bo namenjen dognanjem razprav v obeh sekcijah in oblikovanju sklepov. Sledila bo manjša pogostitev in – kot se spodobi na predvecer praznika žensk – koncert s Kombinatkami.

Preberite več o programu in udeležbi v priponki spodaj>>

Zadnjič posodobljeno ( Petek, 04 Marec 2011 14:36 )
 

MVZT

Ministrstvo za visoko šolstvo znanost in tehnologijo opravlja naloge na področjih visokega šolstva, raziskovalne dejavnosti, tehnologije, meroslovja in pospeševanja informacijske družbe na področjih, ki ne sodijo v delovna področja drugih ministrstev, in usklajevanja dela na področju informacijske družbe. Najbolj navezujoča direktorata za naš portal sta direktorat za znanost ter direktorat za tehnologijo.

http://www.mvzt.gov.si/

ZSIS

Zveza strojnih inženirjev Slovenije (ZSIS, Zveza) je zveza društev s področja strojništva. Društva se v Zvezo vključujejo na osnovi skupnih interesov in zakona o društvih. Vizija Zveze je postati in obdržati prepoznavno vlogo stroke, prakse in znanosti na področju strojništva in vseh iz tega razvitih področij. Poslanstvo Zveze je promocija, razvoj, izobraževanje in izmenjava izkušenj med društvi in njihovimi člani.

http://www.zveza-zsis.si/

TIA

Javna agencija za tehnološki razvoj Republike Slovenije (TIA) nastopa v pravnem prometu v svojem imenu in za svoj račun v okviru zakonov in s sklepom o ustanovitvi določenih nalog. TIA opravlja strokovne, razvojne in izvršilne naloge na področju pospeševanja tehnološkega razvoja in inovativnosti v skladu s sprejetim nacionalnim raziskovalnim in razvojnim programom.

http://www.tia.si