VAKUUM-TC
PDF natisni E-pošta
Tehnološki center za vakuumsko tehniko - VAKUUM TC:Tako kot pri mnogih dejavnostih obstaja tudi na Slovenskem področju vakuumske znanosti, tehnike in tehnologij zanimanje za združevanje znanja in sil za medsebojno pomoč in uspešno delo.

Ime centra in Logotip:

Tehnološki center za 

vakuumsko tehniko -

VAKUUM - TC
 

vakuum-tc

Sedež centra:  

VAKUUM -TC - Tehnološki center za vakuumsko tehniko - VAKUUM TC

Teslova ulica 30

SI-1000 Ljubljana

Slogan centra:

Tako kot pri mnogih dejavnostih obstaja tudi na Slovenskem področju vakuumske znanosti, tehnike in tehnologij zanimanje za združevanje znanja in sil za medsebojno pomoč in uspešno delo.

Kratek opis centra:

Tako kot pri mnogih dejavnostih obstaja tudi na Slovenskem področju vakuumske znanosti, tehnike in tehnologij zanimanje za združevanje znanja in sil za medsebojno pomoč in uspešno delo. Bivše Ministrstvo za znanost in tehnologijo je z namenom pomagati tovrstnim prizadevanjem pripravilo Pravilnik o infrastrukturnih centrih (Ur. list RS št. 82/99). Ob koncu leta 2000 je v Sloveniji delovalo 29 takih centrov - vsak sicer malo na svoj način, vendar s ciljem, da bi na svojem branžnem področju zagotovili čim boljše pogoje za prenos znanja, raziskav in tehnologij v gospodarsko prakso.
Iniciativna skupina za ustanovitev vakuumskega centra (mag. Vladimir Murko, dr. Jože Gasperič, Karol Požun, univ. dipl. inž. in mag. Andrej Pregelj) je od konca leta 2000 stopila v stik s številnimi uporabniki vakuuma in nosilci znanja in z njimi "premlevala" načine in možnosti sodelovanja. Izkazano zanimanje in aktivnosti so pripeljale do sedanjega stanja, ki je naslednje:
19. julija 2001 je 9 institucij podpisalo pogodbo, s katero pristopajo k ustanovitvi zavoda Tehnološki center za vakuumsko tehniko, skrajšano: "Vakuum-TC", z namenom, da bodo sodelovali pri izvajanju naslednjih dejavnosti:

 - pomoč pri prijavljanju na domače in mednarodne raziskovalne projekte,
 - raziskovanje in razvoj za potrebe branže in posameznih naročnikov, pri čemer je zagotovljena ustrezna zaupnost dobljenih rezultatov,
 - izvajanje meritev in raznih preizkušanj,
 - spremljanje novosti iz raziskav in tehnologij na področju vakuuma ter informiranje in pomoč pri uvajanju le-teh v posamezne gospodarske organizacije,
 - publicistična dejavnost
 - izvajanje oz. organizacija raznovrstnega strokovnega izpopolnjevanja za potrebe branže
 
Sedaj so vključene naslednje institucije: Danfoss Trata, d.d., Inštitut za kovinske materiale in tehnologije - IMT, Euromix, d.o.o., Stikos d.o.o., Fakulteta za elektrotehniko in Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, Inštitut za tehnologijo materialov Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru, Iskra kondenzatorji d.d., in Medivak, d.o.o. Predvidena je razširitev v bližnjem obdobju, saj potekajo razgovori še z drugimi, pri katerih pa do zdaj formalnosti še niso bile urejene, ali pa seznanjanje še ni dozorelo, da bi prišlo do vključitve. Novi zavod je bil v začetku avgusta 2001 v postopku registriranja na sodišču in ima v pripravi urejanje vakuumskega laboratorija v prostorih tovarne Iskra Zaščite d.d., Stegne 23, Ljubljana. Dodatne informacije lahko pridobite na uredništvu in pri omenjenih članih iniciativnega odbora.

Ključne dejavnosti:

pomoč pri prijavljanju na domače in mednarodne raziskovalne projekte,

raziskovanje in razvoj za potrebe branže in posameznih naročnikov, pri čemer je zagotovljena ustrezna zaupnost dobljenih rezultatov,

izvajanje meritev in raznih preizkušanj,

spremljanje novosti iz raziskav in tehnologij na področju vakuuma ter informiranje in pomoč pri uvajanju le-teh v posamezne gospodarske organizacije,

publicistična dejavnost,

izvajanje oz. organizacija raznovrstnega strokovnega izpopolnjevanja za potrebe branže.

Naši člani so usposobljeni na področju:

Vseh zgoraj omenjenih dejavnosti

Kaj bi o svojem centru še radi izpostavili?

Tehnološki center za vakuumsko tehniko - VAKUUM TC

Kontakt:

Predsednik:

mag. Andrej Pregelj

GSM:

+386 31 882 478

E-pošta:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Spletna stran:

[/]

Priponke:
Prenesi to datoteko (vakuum-tc.pdf)VAKUUM - TC[ ]625 Kb
 

MVZT

Ministrstvo za visoko šolstvo znanost in tehnologijo opravlja naloge na področjih visokega šolstva, raziskovalne dejavnosti, tehnologije, meroslovja in pospeševanja informacijske družbe na področjih, ki ne sodijo v delovna področja drugih ministrstev, in usklajevanja dela na področju informacijske družbe. Najbolj navezujoča direktorata za naš portal sta direktorat za znanost ter direktorat za tehnologijo.

http://www.mvzt.gov.si/

ZSIS

Zveza strojnih inženirjev Slovenije (ZSIS, Zveza) je zveza društev s področja strojništva. Društva se v Zvezo vključujejo na osnovi skupnih interesov in zakona o društvih. Vizija Zveze je postati in obdržati prepoznavno vlogo stroke, prakse in znanosti na področju strojništva in vseh iz tega razvitih področij. Poslanstvo Zveze je promocija, razvoj, izobraževanje in izmenjava izkušenj med društvi in njihovimi člani.

http://www.zveza-zsis.si/

TIA

Javna agencija za tehnološki razvoj Republike Slovenije (TIA) nastopa v pravnem prometu v svojem imenu in za svoj račun v okviru zakonov in s sklepom o ustanovitvi določenih nalog. TIA opravlja strokovne, razvojne in izvršilne naloge na področju pospeševanja tehnološkega razvoja in inovativnosti v skladu s sprejetim nacionalnim raziskovalnim in razvojnim programom.

http://www.tia.si